ترکیه آنلاین

پایگاه اطلاع‌رسانی رویدادهای عمومی و تخصصی ترکیه

ترکیه آنلاین

پایگاه اطلاع‌رسانی رویدادهای عمومی و تخصصی ترکیه

ترکیه آنلاین: سهم همسایگان در بازرگانی خارجی ترکیه در سال 2013 میلادی درحدود 20 درصد بود. ولی دردوره اخیر با بروز ناآرامیها و تنش در روابط ترکیه با همسایگان، سهم این کشورها در بازرگانی خارجی ترکیه سیر نزولی دارد و دربین همسایگان، فقط صادرات ترکیه به ایران افزایش یافته است.



به گزارش ایرنا، در هفت ماه نخست سال جاری میلادی سهم همسایگان در صادرات ترکیه به 13.8 درصد رسید که کمترین نسبت در سالهای اخیر می باشد. این درحالی است که ترکیه تا چند سال پیش یک پنجم صادرات خودرا به کشورهای همسایه صادر می کرد.
بررسی داده های موسسه آمار دولتی ترکیه نشان می دهد، سهم تجارت ترکیه با همسایگان همسو با بهبود روابط دولت حزب عدالت و توسعه با همسایگان بطور قابل توجهی روبه افزایش گذاشت ولی همزمان با بروز ناآرامیها در منطقه و تنش در روابط ترکیه با سوریه، مناسبات تجاری آنکارا با همسایگان نیز دوباره روبه کاهش گذاشته است.
روزنامه اقتصادی دنیا در یک گزارش تحقیقی در شماره روز چهارشنبه خود نوشته است: در سال 2005 میلادی سهم همسایگان در صادرات ترکیه برابر 9.98 درصد بود که این نسبت در سال 2012 به 18.47 درصد رسید ولی از آن سال به بعد سیر نزولی بخود گرفت به طوریکه در هفت ماه نخست سالجاری به 13.8 درصد افت کرده است.
در دوره ای که ترکیه سیاست «تنش صفر» با همسایگان اجرا شد، تجارت ترکیه با کشورهای همسایه به استثنای ارمنستان یعنی 7 کشور همسایه ایران، عراق، سوریه، یونان، بلغارستان، گرجستان و جمهوری آذربایجان شاهد تحول جدی شد ولی این تحرک در چند سال اخیر جای خودرا به رکود و حتی پس روی داده است.
به نوشته این روزنامه ،آنکارا که هدف رساندن صادرات خود در سال 2023 میلادی مصادف با یکصدمین سال تاسیس جمهوری ترکیه را دارد، در سال 2005 میلادی کل صادراتش برابر 85.5 میلیارد دلار بود. این رقم در سال گذشته یعنی در یک دوره 10 ساله به 157.6 میلیارد دلار رسید. در همین دوره صادرات ترکیه به کشورهای همسایه از 8.5 میلیارد دلار به 24.4 میلیارد دلار رسید که نشان می دهد در این دوره صادرات ترکیه به همسایگان نسبت به کل صادرات این کشور از رشد بیشتری برخوردار بوده و به بالبطع سهم همسایگان در بازرگانی خارجی ترکیه نیز افزایش یافت.
در سال 2005 میلادی 9.98 درصد کل صادرات ترکیه به همسایگان صورت گرفت که این نسبت در سال 2006 میلادی به 10.34 درصد، در سال 2007 به 10.83 درصد رسید. این افزایش در شرایطی صورت گرفت که اقتصاد جهانی در سال 2008 میلادی دچار بحرانی برخاسته از آمریکا شد و ترکیه توانست بخش مهمی از افت صادرات خود به کشورهای غربی را از محل افزایش صادرات به کشورهای همسایه تلافی کند. بطوریکه در سال 2008 میلادی سهم همسایگان در صادرات ترکیه برابر 10.83 درصد بود که در سال 2009 میلادی به 13.46 درصد رسید.
در سال 2010 میلادی سهم همسایگان در صادرات ترکیه به 14.22 درصد رسید. این نسبت در سال 2011 به 14.71 درصد و در سال 2012 به 18.47 درصد رسید. اما از سال یادشده به بعد که مصادف با بروز بحران در سوریه و قطع روابط آنکارا با دمشق بر سر حمایت این کشور از معارضان سوری بود، سهم همسایگان در بازرگانی خارجی ترکیه روبه کاهش گذاشت. در سال 2013 میلادی این نسبت به 16.32 درصد، در سال 2014 به 15.22 درصد رسید. در دوره هفت ماهه نخست سال 2014 میلادی سهم همسایگان در صادرات ترکیه برابر 14.7 درصد بود که در دوره مشابه سال جاری این نسبت به 13.82 درصد افت کرده است.
اما بررسی ها نشان می دهد در دوره اخیر افزایش صادرات ترکیه به ایران، مانع از افت غم انگیز در سهم همسایگان در صادرات این کشور شده است.
همسو با رفع تحریم های بین المللی علیه ایران و انتظارات در خصوص شکوفایی اقتصاد ایران در دوران پسا تحریم، شرکتهای ترکیه ای را به فعالیت بیشتر در بازار ایران سوق داده است.
روزنامه دنیا نوشته است: در 7 ماهه نخست سالجاری میلادی به استثنای ایران، صادرات ترکیه به سایر کشورهای همسایه با افت روبرو بوده است. در این دوره در حالیکه صادرات ترکیه به ایران 22.1 درصد افزایش داشته، صادرات این کشور به جمهوری آذربایجان 24.1 درصد، بلغارستان 21.9 درصد، عراق 20.8 درصد، گرجستان 19.77 درصد و سوریه 15 درصد افت کرده است.
در این میان مجمع صادرکنندگان ترکیه روز گذشته ارقام صادرات این کشور در ماه اوت را اعلام کرد که نشان می دهد صادرات ترکیه به ایران در ماه اوت 9.3 درصد افت دارد. ولی در هشت ماه میزان صادرات ترکیه به ایران براساس آمارهای این مجمع 18.4 درصد نسبت به دوره مشابه سال گذشته رشد کرده و به 2 میلیارد و 476 میلیون دلار رسیده است.

۹۴/۰۶/۱۴

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

کاربران بیان میتوانند بدون نیاز به تأیید، نظرات خود را ارسال کنند.
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">