احزاب سیاسی ترکیه در آستانه انتخابات سرنوشت ساز
جمعه, ۱۵ خرداد ۱۳۹۴، ۱۲:۴۵ ب.ظ
ترکیه آنلاین: طبق شرایط شورای عالی نظارت بر انتخابات ترکیه در انتخابات عمومی این کشور از مجموع بیش از 90 حزب سیاسی موجود تنها 20 حزب حائز شرایط شرکت در انتخابات تشخیص داده شده اند و در این انتخابات شرکت می کنند.
علاوه بر احزاب سیاسی یاد شده، 165 نامزد منفرد نیز در انتخابات شرکت خواهند کرد.
انتخابات سرنوشت ساز عمومی ترکیه روز یکشنبه آینده برگزار می شود.
از بین احزاب سیاسی که در انتخابات عمومی ترکیه شرکت خواهند کرد احزاب عدالت و توسعه، جمهوریخواه خلق، حرکت ملی، دمکراتیک خلقها و ائتلاف سعادت و اتحاد ملی و حزب وطن را می توان تاثیرگذارترین احزاب خواند.
در ارزیابی کلی احزاب سیاسی شرکت کننده در این انتخابات می توان گفت: در یک سوی ترازوی انتخابات حزب عدالت و توسعه که تاکنون سه دور در انتخابات عمومی به پیروزی رسیده قرار دارد و در کفه دیگر نیز دیگر احزاب سیاسی و در راس آنها سه حزب سیاسی جمهوریخواه خلق، حرکت ملی و اتحاد ملی قرار دارند که در حال حاضر سه حزب مخالف سیاسی در مجلس این کشور هستند.
مواضع احزاب سیاسی تاثیرگذار ترکیه در انتخابات در زمینه های مختلف بدین شرح است:
ا - حزب عدالت و توسعه
حزب عدالت و توسعه که از سال 2002 میلادی تاکنون سکاندار اداره امور ترکیه است در انتخابات اخیر نیز پرادعاترین حزب سیاسی به شمار می رود.
این حزب علاوه بر تشکیلات گسترده و حامیان خود در سطح ترکیه به ادعای احزاب مخالف با استفاده گسترده از امکانات دولتی در این انتخابات شرکت می کند.
نقطه تمایز حزب عدالت و توسعه در این انتخابات تاکید این حزب بر تدوین یک قانون اساسی جدید و تغییر سیستم پارلمانی به سیستم ریاستی که طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه بر آن تاکید می ورزد، است.
حزب عدالت و توسعه درصدد گسترش حیطه وظایف و صلاحیتهای استانداریها است و در این راستا در سالهای اخیر قانون امنیت داخلی و حیطه اختیارات نیروهای پلیس را به رغم مخالفتهای گسترده به تصویب رسانده و به موازات آن با تغییر قانون شورای عالی قضات و دادستانها اقدام به تغییرات گسترده در ساختار قوه قضاییه کرده و ادعا می شود که دادستانها و قضات نزدیک به خود را در مناصب کلیدی روی کار آورده است.
شعار تبلیغاتی این حزب - آنها حرف می زنند ما عمل می کنیم- است .
این حزب در برنامه انتخاباتی خود قول ادامه برنامه توسعه اقتصادی و به پایان رساندن طرحهای بزرگ همانند فرودگاه سوم استانبول، طرح احداث اتوبانهای بزرگ را می دهد.
احزاب مخالف حزب عدالت و توسعه را متهم به فسادمالی و ارتشاء کرده و می گویند، برنامه های این حزب در خدمت سرمایه داران بزرگ و فراملی ترکیه است و این حزب خصوصا در سومین دوره حاکمیت خود از چهار سال قبل تاکنون در راستای ثروتمندتر کردن سرمایه داران منتسب به خود عمل کرده است.
احمد داود اوغلو نخست وزیر ترکیه و رهبر حزب گفته است ، در صورت شکست در انتخابات از ریاست حزب استعفا خواهد داد.
این حزب برای تغییر قانون اساسی و تغییر سیستم پارلمانی نیاز به دستکم 335 نماینده دارد.
طبق قانون اساسی ترکیه برای تغییر قانون اساسی رای مثبت 330 نماینده کافی است ولی در این صورت تغییرات انجام شده می باید به همه پرسی عمومی گذاشته شود ولی در صورتی که تغییرات با رای مثبت 367 نماینده انجام شود نیازی به همه پرسی نخواهد بود.
احزاب مخالف ، حزب عدالت و توسعه را متهم به جاه طلبی سیاسی و شکست در سیاست خارجی به خصوص در زمینه روابط با همسایگان و عمدتا در مساله سوریه و عراق می کنند.
به رغم توسعه روابط اقتصادی بین ایران و ترکیه در دوران حاکمیت حزب عدالت و توسعه ، سخنان نه چندان دوستانه برخی منتسبین این حزب در مورد ایران در ماههای گذشته همانند سخنان امرالله ایشلر معاون سابق نخست وزیر ترکیه مایه تعجب بود.
بعد از شکست سیاستهای حزب عدالت و توسعه در مورد سوریه در طول سالهای اخیر روابط این حزب با عربستان و قطر توسعه یافته و علاوه بر آن حمایتهای این حزب از گروههای افراطی در سوریه موجب انتقادهای گسترده احزاب مخالف را فراهم آورده است.
2- حزب جمهوری خلق
حزب جمهوریخواه خلق حزب با گرایشات لائیک ،موسس جمهوری ترکیه و از قدیمی ترین احزاب سیاسی ترکیه است. این حزب بعد از دهه 1940 و گذر ترکیه به سیستم چند حزبی در دهه 1950 میلادی بدین طرف تنها در مواردی محدود به تنهایی زمام امور ترکیه را عهده دار بوده است . این حزب در دهه 1970 و در دوران رهبری مرحوم بلند اجویت رهبر وقت حزب، زمام امور ترکیه را به تنهایی عهده دار بود و سپس در دهه های 1980 و 1990 میلادی در دولتهای ائتلافی ترکیه شرکت داشت.
رهبر فعلی این حزب کمال قلچدار اوغلو که در بعد از رسوایی اخلاقی دنیز بایکال رهبر سابق این حزب در سالهای گذشته سکان هدایت حزب را عهده دار شد. تبلیغات انتخاباتی حزب را عمدتا حول فساد مالی حزب حاکم عدالت و توسعه استوار و شعار این حزب در انتخابات اخیر را -رای بدهیم که بروند- برگزیده است.
قلچداراوغلو در میتینگ های تبلیغاتی خود از مردم ترکیه می خواهد که برای امتحان این حزب برای یک دوره چهار ساله به حزب وی رای بدهند و اگر بعد از یک دوره از اقدامات حزب ناخرسند بودند زمینه برکناری حزب را در انتخابات بعدی فراهم کنند.
حزب جمهوریخواه خلق، مخالف تغییر سیستم پارلمانی به سیستم ریاستی است و اردوغان رییس جمهور ترکیه را متهم به تلاش برای دیکتاتوری می کند.
این حزب همچنین منتقد جدی سیاستهای منطقه ای ترکیه به خصوص در مورد سوریه است و قلچداراوغلو رهبر این حزب به صراحت گفته است در صورتی که این حزب سکان دار اداره امور ترکیه شود به مداخله های ترکیه در سوریه خاتمه و برای حل بحران آن کشور از راههای مسالمت آمیز تلاش کرده و یک میلیون و 200 هزار پناهجوی سوری ساکن ترکیه را به کشورشان بازخواهد گرداند.
حزب جمهوریخواه خلق به رغم گرایشات لائیک می گوید: سیستمهای موجود در هر کشور مرتبط با امور داخلی این کشور است و در صورت روی کار آمدن این حزب، روابط ترکیه با تمامی همسایگانش با هر سیستم سیاسی بر مبنای منافع ملی دو طرف توسعه خواهد یافت.
مسوولین حزب جمهوریخواه خلق بارها حاکمیت حزب عدالت و توسعه را به تلاش برای بهره برداری از دین اسلام در راستای مطامع حزبی کرده و گفته اند در صورت روی کار آمدن این حزب به این وضعیت پایان خواهند داد.
3- حزب حرکت ملی
حزب حرکت ملی با گرایشات ملی گرا- اسلامی به رهبری دولت باغچه لی سومین حزب سیاسی بزرگ ترکیه در مجلس ملی این کشور است.
این حزب در سالهای گذشته در مقاطعی، از اقدامهای مختلف حزب عدالت و توسعه همانند تغییر برخی مواد قانون اساسی در هشت سال پیش و نیز برخی تغییرات قانونی حمایت کرده است.
بعد از افشای موارد فساد مالی و ارتشاء در سه سال قبل و اعلام مذاکرات حاکمیت حزب عدالت و توسعه با عبدالله اوج آلان رهبر زندانی پ.ک.ک در سالهای گذشته، حزب حرکت ملی ، حزب عدالت و توسعه را متهم به خیانت به ترکیه کرده و دولت باغچه لی رهبر این حزب در ماههای گذشته طی یک سخنرانی گفت: در سیزده سال اخیر در دوران حاکمیت حزب عدالت و توسعه ، فقر، جهالت و فساد اخلاقی و اختلاس توسعه یافته و با اعمال ممنوعیتهای غیرقانونی فعالیتهای سیاسی محدود و با انجام مذاکره با پ.ک.ک راه برای تجزیه کشور هموار شده است.
وی از پایان مذاکرات ترکیه با پ.ک.ک در صورت روی کارآمدن این حزب خبر داد و گفت: مذاکره دولت با گروه تروریستی پ.ک.ک باید خاتمه یابد.
در برنامه انتخاباتی این حزب آمده است: در صورت پیروزی این حزب در انتخابات عمومی ؛ عبدالله اوج آلان رهبر زندانی پ.ک.ک از جزیره ایمرالی خارج و به یک زندان عادی منتقل خواهد شد و به فعالیتهای وابستگان پ.ک.ک نیز در کوتاهترین زمان پایان داده خواهد شد.
این حزب نیز بخش عمده تبلیغات انتخاباتی خود را بر پایه فسادمالی بلندپایگان حزب عدالت و توسعه و وضعیت نابسامان اقشار کم درآمد در ترکیه اختصاص داده است.
حزب حرکت ملی اعلام کرده که در صورت روی کارآمدن در سیاست خارجی ترکیه به خصوص سیاست منطقه ای ترکیه تجدید نظر خواهد کرد و سعی در حل مسالمت آمیز مساله سوریه خواهد کرد.
حزب یاد شده در زمینه تنظیم روابط خود با جمهوری اسلامی ایران سیاست مبتنی بر توسعه روابط اقتصادی را مدنظر دارد و مسوولین این حزب بارها اهمیت جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای و یک همسایه مهم و تاریخی برای ترکیه را مورد تاکید قرار داده اند.
4- حزب دمکراتیک خلقها
کلیدی ترین حزب در انتخابات عمومی ترکیه حزب دمکراتیک خلقها می باشد.
این حزب که در حال حاضر چهارمین حزب سیاسی در مجلس ملی ترکیه است اولین بار است که به طور مستقل در انتخابات شرکت می کند. به دلیل اینکه راهیابی احزاب سیاسی ترکیه به مجلس ملی ترکیه منوط به کسب حداقل ده درصد کل آرا در سطح ترکیه است، این حزب در انتخابات گذشته با نمایندگان منفرد در مناطق کردنشین ترکیه و برخی شهرهای بزرگ شرکت و نمایندگان انتخاباتی بعد از انتخاب، اقدام به تشکیل گروه پارلمانی در مجلس ترکیه کردند.
انتخابات عمومی سالجاری اولین انتخاباتی است که این حزب به عنوان حزب در آن شرکت می کند و نامزدهای خود در مناطق مختلف را معرفی کرده است.
در صورتی که حزب دمکراتیک خلقها موفق به کسب 10 درصد کل آراء در سطح ترکیه شود امکان راهیابی نمایندگان حزب یاد شده به مجلس میسر خواهد شد .
در صورتی که این حزب 10 درصد کل آراء در انتخابات را کسب کند موقعیت حزب عدالت و توسعه به عنوان بزرگترین حزب سیاسی ترکیه با دشواری مواجه خواهد شد زیرا طبق قانون انتخابات در صورت ناکامی این حزب در کسب حد نصاب 10 درصد بخش عمده نمایندگان این حزب موفق به ورود به مجلس ملی ترکیه نخواهند شد .
حزب دمکراتیک خلقها که بخش عمده پایگاه مردمی آن در مناطق کردنشین، روشنفکران منتقد شهرهای بزرگ و کردهای ساکن شهرهای بزرگ ترکیه است دارای مواضعی نزدیک به پ.ک.ک است و نمایندگان این حزب ارتباط عبدالله اوج آلان رهبر زندانی پ.ک.ک در جزیره ایمرالی را با مردم مناطق کردنشین ترکیه و رهبران پ.ک.ک در شمال عراق و نیز کشورهای اروپایی در زمینه حل مساله کردی، عهده دار هستند.
صلاح الدین دمیرتاش رهبر جوان حزب نیز که در انتخابات تابستان سال گذشته ریاست جمهوری شرکت کرده بود به دلیل ذکاوت سیاسی، مزاح گویی سیاسی و روابط عمومی قوی به خصوص با جوانان موقعیت سیاسی روبه رشدی را دارد.
تقویت موقعیت کردهای ترکیه، حل مساله کردی در ترکیه ، بهبود روابط ترکیه با همسایگان این کشور نیز مهمترین برنامه های این حزب می باشد.
به جز حزب دمکراتیک خلقها برخی گروههای کرد نیز در انتخابات ترکیه تاثیر گذار هستند.
احزاب اسلامگرای کرد همانند حزب حق و آزادی همانند حق پار، خدا پار که از مواضعی همسو با حزب عدالت و توسعه برخوردار هستند ، در انتخابات تاثیرگذارند.
ه- جبهه اتحاد ملی متشکل از احزاب سعادت و اتحادیه ملی
حزب سعادت که حزب عدالت و توسعه با انشعاب از آن تشکیل شد و حزب اتحادملی که بعد از انشعاب از حزب اتحادملی تشکیل شده است در انتخابات عمومی اخیر جبهه اتحادملی را تشکیل داده اند.
هر دوی احزاب سعادت و اتحادملی احزابی کوچک ولی تاثیرگذار در جامعه ترکیه هستند.
حزب سعادت که از سوی مرحوم نجم الدین اربکان پایه گذاری شده و دولتمردان فعلی ترکیه شاگردان وی در صحنه سیاسی ترکیه هستند دارای گرایشات اسلامی و حزب اتحادملی که از سوی مرحوم محسن یازیجی اوغلو رهبر محبوب ملی- اسلامی های ترکیه تشکیل شده بود در انتخابات اخیر تصمیم به ائتلاف گرفته و مصطفی کامالاک رهبر حزب سعادت و مصطفی دستیجی رهبر حزب اتحادملی در تمامی میتینگهای تبلیغاتی بطور مشترک شرکت و سخنرانی می کنند.
این دو حزب هدف خود را گذشتن از سد حد نصاب 10 درصدی و ورود به مجلس برای پایان دادن به حاکمیت تک نفری اردوغان در ترکیه اعلام کرده اند.
تبلیغات حزبی اتحادملی برپایه اعلام افزایش موارد فسادمالی در ترکیه در دوران حاکمیت حزب عدالت و توسعه و تلاش برای دیکتاتوری آن حزب استوار است.
اتحادملی هدف خود را برقراری ارتباط نزدیک تر با کشورهای مسلمان، اتحاد کشورهای مسلمان، توسعه روابط ترکیه با کشورهای مسلمان همسایه و تلاش برای پایان دادن به بحرانها در کشورهای همسایه این کشور اعلام کرده است.
هر دو حزب سعادت و اتحاد ملی دارای روابطی نزدیک با جمهوری اسلامی ایران هستند .
6- حزب وطن
حزب وطن که بعد از تغییر نام حزب کارگر در صحنه سیاسی ترکیه ظاهر شد به رهبری دوغو پرینچک رهبر این حزب مهمترین حزب مخالف حزب عدالت و توسعه در سالهای اخیر بود.
دوغو پرینچک رهبر این حزب قریب به 5 سال به اتهام تلاش برای براندازی حاکمیت حزب عدالت و توسعه در زندان بسر برده بود و بعد از خدشه دار شدن روابط حزب عدالت و توسعه با جماعت گولن به همراه صدها نظامی و روزنامه نگار وسیاستمدار زندانی از زندان آزاد و مسوولین حزب عدالت و توسعه از وجود توطئه جماعت گولن در این دستگیریها سخن به میان آوردند.
به گفته کارشناسان سیاسی، حزب وطن نماینده ترکیه قدیمی، ارتشیان، لائیکهای تندرو است.
دوغو پرینچک رهبر این حزب که در ضمن خطوط ایدئولوژیک حزب را نیز تدوین می کند اعتقاد به تز قدرت یابی منطقه آوراسیا در مقابل امپریالیستها دارد و از قریب به دو دهه پیش از مدافعین سرسخت نزدیکی کشورهای آوراسیا خصوصا ترکیه- ایران- هندوستان- روسیه و چین در مقابل آمریکا است.
پرینچک در ماههای گذشته با سفر به سوریه با بشار اسد رهبر آن کشور دیدار کرد و اعلام کرد که با همکاری ترکیه- ایران- عراق و سوریه ریشه تروریسم در منطقه در کوتاهترین زمان می تواند ریشه کن شود.
وی حاکمیت حزب عدالت و توسعه را متهم به همکاری با افراط گرایان مذهبی می کند.
این حزب گرچه تاکنون در انتخاباتهای عمومی و محلی ترکیه نتوانسته قدعلم کند ولی دارای تاثیرگذاری در بخش به خصوصی از جامعه ترکیه است و قدرت تاثیرگذاری این حزب به ویژه در بعد از تظاهراتهای مردمی دو سال قبل ترکیه بیش از پیش مشهود است.
15 حزب شرکت کننده دیگر در انتخابات عمومی ترکیه وجود دارند که هر چند برای خود هوادارانی دارند و در تمامی سطح ترکیه سازماندهی شده اند ولی درصد آرای کل آن احزاب از 5 درصد کل آراء فراتر نمی رود و تاثیرگذاری چندانی در سطح جامعه ترکیه ندارند.
علاوه بر احزاب سیاسی یاد شده، 165 نامزد منفرد نیز در انتخابات شرکت خواهند کرد.
انتخابات سرنوشت ساز عمومی ترکیه روز یکشنبه آینده برگزار می شود.
از بین احزاب سیاسی که در انتخابات عمومی ترکیه شرکت خواهند کرد احزاب عدالت و توسعه، جمهوریخواه خلق، حرکت ملی، دمکراتیک خلقها و ائتلاف سعادت و اتحاد ملی و حزب وطن را می توان تاثیرگذارترین احزاب خواند.
در ارزیابی کلی احزاب سیاسی شرکت کننده در این انتخابات می توان گفت: در یک سوی ترازوی انتخابات حزب عدالت و توسعه که تاکنون سه دور در انتخابات عمومی به پیروزی رسیده قرار دارد و در کفه دیگر نیز دیگر احزاب سیاسی و در راس آنها سه حزب سیاسی جمهوریخواه خلق، حرکت ملی و اتحاد ملی قرار دارند که در حال حاضر سه حزب مخالف سیاسی در مجلس این کشور هستند.
مواضع احزاب سیاسی تاثیرگذار ترکیه در انتخابات در زمینه های مختلف بدین شرح است:
ا - حزب عدالت و توسعه
حزب عدالت و توسعه که از سال 2002 میلادی تاکنون سکاندار اداره امور ترکیه است در انتخابات اخیر نیز پرادعاترین حزب سیاسی به شمار می رود.
این حزب علاوه بر تشکیلات گسترده و حامیان خود در سطح ترکیه به ادعای احزاب مخالف با استفاده گسترده از امکانات دولتی در این انتخابات شرکت می کند.
نقطه تمایز حزب عدالت و توسعه در این انتخابات تاکید این حزب بر تدوین یک قانون اساسی جدید و تغییر سیستم پارلمانی به سیستم ریاستی که طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه بر آن تاکید می ورزد، است.
حزب عدالت و توسعه درصدد گسترش حیطه وظایف و صلاحیتهای استانداریها است و در این راستا در سالهای اخیر قانون امنیت داخلی و حیطه اختیارات نیروهای پلیس را به رغم مخالفتهای گسترده به تصویب رسانده و به موازات آن با تغییر قانون شورای عالی قضات و دادستانها اقدام به تغییرات گسترده در ساختار قوه قضاییه کرده و ادعا می شود که دادستانها و قضات نزدیک به خود را در مناصب کلیدی روی کار آورده است.
شعار تبلیغاتی این حزب - آنها حرف می زنند ما عمل می کنیم- است .
این حزب در برنامه انتخاباتی خود قول ادامه برنامه توسعه اقتصادی و به پایان رساندن طرحهای بزرگ همانند فرودگاه سوم استانبول، طرح احداث اتوبانهای بزرگ را می دهد.
احزاب مخالف حزب عدالت و توسعه را متهم به فسادمالی و ارتشاء کرده و می گویند، برنامه های این حزب در خدمت سرمایه داران بزرگ و فراملی ترکیه است و این حزب خصوصا در سومین دوره حاکمیت خود از چهار سال قبل تاکنون در راستای ثروتمندتر کردن سرمایه داران منتسب به خود عمل کرده است.
احمد داود اوغلو نخست وزیر ترکیه و رهبر حزب گفته است ، در صورت شکست در انتخابات از ریاست حزب استعفا خواهد داد.
این حزب برای تغییر قانون اساسی و تغییر سیستم پارلمانی نیاز به دستکم 335 نماینده دارد.
طبق قانون اساسی ترکیه برای تغییر قانون اساسی رای مثبت 330 نماینده کافی است ولی در این صورت تغییرات انجام شده می باید به همه پرسی عمومی گذاشته شود ولی در صورتی که تغییرات با رای مثبت 367 نماینده انجام شود نیازی به همه پرسی نخواهد بود.
احزاب مخالف ، حزب عدالت و توسعه را متهم به جاه طلبی سیاسی و شکست در سیاست خارجی به خصوص در زمینه روابط با همسایگان و عمدتا در مساله سوریه و عراق می کنند.
به رغم توسعه روابط اقتصادی بین ایران و ترکیه در دوران حاکمیت حزب عدالت و توسعه ، سخنان نه چندان دوستانه برخی منتسبین این حزب در مورد ایران در ماههای گذشته همانند سخنان امرالله ایشلر معاون سابق نخست وزیر ترکیه مایه تعجب بود.
بعد از شکست سیاستهای حزب عدالت و توسعه در مورد سوریه در طول سالهای اخیر روابط این حزب با عربستان و قطر توسعه یافته و علاوه بر آن حمایتهای این حزب از گروههای افراطی در سوریه موجب انتقادهای گسترده احزاب مخالف را فراهم آورده است.
2- حزب جمهوری خلق
حزب جمهوریخواه خلق حزب با گرایشات لائیک ،موسس جمهوری ترکیه و از قدیمی ترین احزاب سیاسی ترکیه است. این حزب بعد از دهه 1940 و گذر ترکیه به سیستم چند حزبی در دهه 1950 میلادی بدین طرف تنها در مواردی محدود به تنهایی زمام امور ترکیه را عهده دار بوده است . این حزب در دهه 1970 و در دوران رهبری مرحوم بلند اجویت رهبر وقت حزب، زمام امور ترکیه را به تنهایی عهده دار بود و سپس در دهه های 1980 و 1990 میلادی در دولتهای ائتلافی ترکیه شرکت داشت.
رهبر فعلی این حزب کمال قلچدار اوغلو که در بعد از رسوایی اخلاقی دنیز بایکال رهبر سابق این حزب در سالهای گذشته سکان هدایت حزب را عهده دار شد. تبلیغات انتخاباتی حزب را عمدتا حول فساد مالی حزب حاکم عدالت و توسعه استوار و شعار این حزب در انتخابات اخیر را -رای بدهیم که بروند- برگزیده است.
قلچداراوغلو در میتینگ های تبلیغاتی خود از مردم ترکیه می خواهد که برای امتحان این حزب برای یک دوره چهار ساله به حزب وی رای بدهند و اگر بعد از یک دوره از اقدامات حزب ناخرسند بودند زمینه برکناری حزب را در انتخابات بعدی فراهم کنند.
حزب جمهوریخواه خلق، مخالف تغییر سیستم پارلمانی به سیستم ریاستی است و اردوغان رییس جمهور ترکیه را متهم به تلاش برای دیکتاتوری می کند.
این حزب همچنین منتقد جدی سیاستهای منطقه ای ترکیه به خصوص در مورد سوریه است و قلچداراوغلو رهبر این حزب به صراحت گفته است در صورتی که این حزب سکان دار اداره امور ترکیه شود به مداخله های ترکیه در سوریه خاتمه و برای حل بحران آن کشور از راههای مسالمت آمیز تلاش کرده و یک میلیون و 200 هزار پناهجوی سوری ساکن ترکیه را به کشورشان بازخواهد گرداند.
حزب جمهوریخواه خلق به رغم گرایشات لائیک می گوید: سیستمهای موجود در هر کشور مرتبط با امور داخلی این کشور است و در صورت روی کار آمدن این حزب، روابط ترکیه با تمامی همسایگانش با هر سیستم سیاسی بر مبنای منافع ملی دو طرف توسعه خواهد یافت.
مسوولین حزب جمهوریخواه خلق بارها حاکمیت حزب عدالت و توسعه را به تلاش برای بهره برداری از دین اسلام در راستای مطامع حزبی کرده و گفته اند در صورت روی کار آمدن این حزب به این وضعیت پایان خواهند داد.
3- حزب حرکت ملی
حزب حرکت ملی با گرایشات ملی گرا- اسلامی به رهبری دولت باغچه لی سومین حزب سیاسی بزرگ ترکیه در مجلس ملی این کشور است.
این حزب در سالهای گذشته در مقاطعی، از اقدامهای مختلف حزب عدالت و توسعه همانند تغییر برخی مواد قانون اساسی در هشت سال پیش و نیز برخی تغییرات قانونی حمایت کرده است.
بعد از افشای موارد فساد مالی و ارتشاء در سه سال قبل و اعلام مذاکرات حاکمیت حزب عدالت و توسعه با عبدالله اوج آلان رهبر زندانی پ.ک.ک در سالهای گذشته، حزب حرکت ملی ، حزب عدالت و توسعه را متهم به خیانت به ترکیه کرده و دولت باغچه لی رهبر این حزب در ماههای گذشته طی یک سخنرانی گفت: در سیزده سال اخیر در دوران حاکمیت حزب عدالت و توسعه ، فقر، جهالت و فساد اخلاقی و اختلاس توسعه یافته و با اعمال ممنوعیتهای غیرقانونی فعالیتهای سیاسی محدود و با انجام مذاکره با پ.ک.ک راه برای تجزیه کشور هموار شده است.
وی از پایان مذاکرات ترکیه با پ.ک.ک در صورت روی کارآمدن این حزب خبر داد و گفت: مذاکره دولت با گروه تروریستی پ.ک.ک باید خاتمه یابد.
در برنامه انتخاباتی این حزب آمده است: در صورت پیروزی این حزب در انتخابات عمومی ؛ عبدالله اوج آلان رهبر زندانی پ.ک.ک از جزیره ایمرالی خارج و به یک زندان عادی منتقل خواهد شد و به فعالیتهای وابستگان پ.ک.ک نیز در کوتاهترین زمان پایان داده خواهد شد.
این حزب نیز بخش عمده تبلیغات انتخاباتی خود را بر پایه فسادمالی بلندپایگان حزب عدالت و توسعه و وضعیت نابسامان اقشار کم درآمد در ترکیه اختصاص داده است.
حزب حرکت ملی اعلام کرده که در صورت روی کارآمدن در سیاست خارجی ترکیه به خصوص سیاست منطقه ای ترکیه تجدید نظر خواهد کرد و سعی در حل مسالمت آمیز مساله سوریه خواهد کرد.
حزب یاد شده در زمینه تنظیم روابط خود با جمهوری اسلامی ایران سیاست مبتنی بر توسعه روابط اقتصادی را مدنظر دارد و مسوولین این حزب بارها اهمیت جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای و یک همسایه مهم و تاریخی برای ترکیه را مورد تاکید قرار داده اند.
4- حزب دمکراتیک خلقها
کلیدی ترین حزب در انتخابات عمومی ترکیه حزب دمکراتیک خلقها می باشد.
این حزب که در حال حاضر چهارمین حزب سیاسی در مجلس ملی ترکیه است اولین بار است که به طور مستقل در انتخابات شرکت می کند. به دلیل اینکه راهیابی احزاب سیاسی ترکیه به مجلس ملی ترکیه منوط به کسب حداقل ده درصد کل آرا در سطح ترکیه است، این حزب در انتخابات گذشته با نمایندگان منفرد در مناطق کردنشین ترکیه و برخی شهرهای بزرگ شرکت و نمایندگان انتخاباتی بعد از انتخاب، اقدام به تشکیل گروه پارلمانی در مجلس ترکیه کردند.
انتخابات عمومی سالجاری اولین انتخاباتی است که این حزب به عنوان حزب در آن شرکت می کند و نامزدهای خود در مناطق مختلف را معرفی کرده است.
در صورتی که حزب دمکراتیک خلقها موفق به کسب 10 درصد کل آراء در سطح ترکیه شود امکان راهیابی نمایندگان حزب یاد شده به مجلس میسر خواهد شد .
در صورتی که این حزب 10 درصد کل آراء در انتخابات را کسب کند موقعیت حزب عدالت و توسعه به عنوان بزرگترین حزب سیاسی ترکیه با دشواری مواجه خواهد شد زیرا طبق قانون انتخابات در صورت ناکامی این حزب در کسب حد نصاب 10 درصد بخش عمده نمایندگان این حزب موفق به ورود به مجلس ملی ترکیه نخواهند شد .
حزب دمکراتیک خلقها که بخش عمده پایگاه مردمی آن در مناطق کردنشین، روشنفکران منتقد شهرهای بزرگ و کردهای ساکن شهرهای بزرگ ترکیه است دارای مواضعی نزدیک به پ.ک.ک است و نمایندگان این حزب ارتباط عبدالله اوج آلان رهبر زندانی پ.ک.ک در جزیره ایمرالی را با مردم مناطق کردنشین ترکیه و رهبران پ.ک.ک در شمال عراق و نیز کشورهای اروپایی در زمینه حل مساله کردی، عهده دار هستند.
صلاح الدین دمیرتاش رهبر جوان حزب نیز که در انتخابات تابستان سال گذشته ریاست جمهوری شرکت کرده بود به دلیل ذکاوت سیاسی، مزاح گویی سیاسی و روابط عمومی قوی به خصوص با جوانان موقعیت سیاسی روبه رشدی را دارد.
تقویت موقعیت کردهای ترکیه، حل مساله کردی در ترکیه ، بهبود روابط ترکیه با همسایگان این کشور نیز مهمترین برنامه های این حزب می باشد.
به جز حزب دمکراتیک خلقها برخی گروههای کرد نیز در انتخابات ترکیه تاثیر گذار هستند.
احزاب اسلامگرای کرد همانند حزب حق و آزادی همانند حق پار، خدا پار که از مواضعی همسو با حزب عدالت و توسعه برخوردار هستند ، در انتخابات تاثیرگذارند.
ه- جبهه اتحاد ملی متشکل از احزاب سعادت و اتحادیه ملی
حزب سعادت که حزب عدالت و توسعه با انشعاب از آن تشکیل شد و حزب اتحادملی که بعد از انشعاب از حزب اتحادملی تشکیل شده است در انتخابات عمومی اخیر جبهه اتحادملی را تشکیل داده اند.
هر دوی احزاب سعادت و اتحادملی احزابی کوچک ولی تاثیرگذار در جامعه ترکیه هستند.
حزب سعادت که از سوی مرحوم نجم الدین اربکان پایه گذاری شده و دولتمردان فعلی ترکیه شاگردان وی در صحنه سیاسی ترکیه هستند دارای گرایشات اسلامی و حزب اتحادملی که از سوی مرحوم محسن یازیجی اوغلو رهبر محبوب ملی- اسلامی های ترکیه تشکیل شده بود در انتخابات اخیر تصمیم به ائتلاف گرفته و مصطفی کامالاک رهبر حزب سعادت و مصطفی دستیجی رهبر حزب اتحادملی در تمامی میتینگهای تبلیغاتی بطور مشترک شرکت و سخنرانی می کنند.
این دو حزب هدف خود را گذشتن از سد حد نصاب 10 درصدی و ورود به مجلس برای پایان دادن به حاکمیت تک نفری اردوغان در ترکیه اعلام کرده اند.
تبلیغات حزبی اتحادملی برپایه اعلام افزایش موارد فسادمالی در ترکیه در دوران حاکمیت حزب عدالت و توسعه و تلاش برای دیکتاتوری آن حزب استوار است.
اتحادملی هدف خود را برقراری ارتباط نزدیک تر با کشورهای مسلمان، اتحاد کشورهای مسلمان، توسعه روابط ترکیه با کشورهای مسلمان همسایه و تلاش برای پایان دادن به بحرانها در کشورهای همسایه این کشور اعلام کرده است.
هر دو حزب سعادت و اتحاد ملی دارای روابطی نزدیک با جمهوری اسلامی ایران هستند .
6- حزب وطن
حزب وطن که بعد از تغییر نام حزب کارگر در صحنه سیاسی ترکیه ظاهر شد به رهبری دوغو پرینچک رهبر این حزب مهمترین حزب مخالف حزب عدالت و توسعه در سالهای اخیر بود.
دوغو پرینچک رهبر این حزب قریب به 5 سال به اتهام تلاش برای براندازی حاکمیت حزب عدالت و توسعه در زندان بسر برده بود و بعد از خدشه دار شدن روابط حزب عدالت و توسعه با جماعت گولن به همراه صدها نظامی و روزنامه نگار وسیاستمدار زندانی از زندان آزاد و مسوولین حزب عدالت و توسعه از وجود توطئه جماعت گولن در این دستگیریها سخن به میان آوردند.
به گفته کارشناسان سیاسی، حزب وطن نماینده ترکیه قدیمی، ارتشیان، لائیکهای تندرو است.
دوغو پرینچک رهبر این حزب که در ضمن خطوط ایدئولوژیک حزب را نیز تدوین می کند اعتقاد به تز قدرت یابی منطقه آوراسیا در مقابل امپریالیستها دارد و از قریب به دو دهه پیش از مدافعین سرسخت نزدیکی کشورهای آوراسیا خصوصا ترکیه- ایران- هندوستان- روسیه و چین در مقابل آمریکا است.
پرینچک در ماههای گذشته با سفر به سوریه با بشار اسد رهبر آن کشور دیدار کرد و اعلام کرد که با همکاری ترکیه- ایران- عراق و سوریه ریشه تروریسم در منطقه در کوتاهترین زمان می تواند ریشه کن شود.
وی حاکمیت حزب عدالت و توسعه را متهم به همکاری با افراط گرایان مذهبی می کند.
این حزب گرچه تاکنون در انتخاباتهای عمومی و محلی ترکیه نتوانسته قدعلم کند ولی دارای تاثیرگذاری در بخش به خصوصی از جامعه ترکیه است و قدرت تاثیرگذاری این حزب به ویژه در بعد از تظاهراتهای مردمی دو سال قبل ترکیه بیش از پیش مشهود است.
15 حزب شرکت کننده دیگر در انتخابات عمومی ترکیه وجود دارند که هر چند برای خود هوادارانی دارند و در تمامی سطح ترکیه سازماندهی شده اند ولی درصد آرای کل آن احزاب از 5 درصد کل آراء فراتر نمی رود و تاثیرگذاری چندانی در سطح جامعه ترکیه ندارند.
۹۴/۰۳/۱۵
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.