ترکیه آنلاین

پایگاه اطلاع‌رسانی رویدادهای عمومی و تخصصی ترکیه

ترکیه آنلاین

پایگاه اطلاع‌رسانی رویدادهای عمومی و تخصصی ترکیه

چهار نکته درباره آمد و رفت اردوغان

پنجشنبه, ۲۰ فروردين ۱۳۹۴، ۱۲:۳۰ ق.ظ
 ترکیه آنلاین: رییس جمهور ترکیه در حالی که 10 روز پیش، در اقدامی بی سابقه و خلاف عرف دیپلماتیک، سیاست های منطقه ای ایران را به باد انتقاد گرفته بود، دیروز به تهران آمد.



در ادامه این مطلب که روز چهارشنبه به قلم مازیار آقازاده در روزنامه فرهیختگان منتشر شد، می خوانید: موضوعات مختلفی در دیدار دوجانبه اردوغان و مقامات ارشد کشورمان مطرح و درباره آنها نظرات دو طرف تشریح شده است. درباره سفر اردوغان به ایران پس از چهار سال از آخرین سفر او به تهران چهار نکته قابل ذکر است:

1- بدون تردید همکاری های دوجانبه ایران و ترکیه در حوزه اقتصادی برای هر دو کشور جذابیت زیادی دارد و ترکیب وزرای هیات همراه اردوغان در سفر دیروز نیز حاکی از همین اهمیت است. ایران و ترکیه دو همسایه با روابط گسترده اقتصادی هستند.

در میان همسایگان ایران ترکیه باثبات ترین، پیشرفته ترین و پویاترین اقتصاد، اجتماع و نظام سیاسی را دارد و ایران کمترین میزان احساس تهدید و مشکل را از ناحیه مرزهای مجاور با ترکیه دارد.

برای ترکیه نیز چنین است و ایران یکی از امن ترین و با ثبات ترین همسایه های ترکیه است و از همین رو و به دلیل این توازن و مشابهت نسبی دو جامعه ایران و ترکیه است که بیش از هشت دهه سفر اتباع دو کشور بدون اخذ روادید و تنها با ارائه گذرنامه صورت می گیرد.

2- اهمیت دیگر سفر اردوغان به تهران از زاویه همان انتقادهایی است که او پیش از سفر به تهران نسبت به سیاست های منطقه ای ایران انجام داد.

از این منظر روابط دوجانبه ایران و ترکیه در برخی موضوعات دارای چالش هایی است و این دو کشور در موضوعاتی چون بحران سوریه و در فقره اخیر در بحران یمن در دو جبهه مقابل موضع گرفته اند.

این اختلاف نظر اما تاکنون تاثیرات سوء چندانی روی روابط اقتصادی و اجتماعی دو دولت و ملت نگذاشته است و در حوزه سیاسی نیز دولت های ایران و ترکیه با وقوف به اهمیت جایگاه دو همسایه برای یکدیگر، تلاش کرده اند موضوعات مورداختلاف را در همان سطحی که هست، نگه دارند و بر دامنه اختلافات نیفزایند. از همین زاویه است که اظهارات اخیر اردوغان درباره سیاست های ایران تا حدود زیادی خارج از هوشمندی سیاسی و عرف دیپلماتیک تعبیر می شود، چه آنکه این اظهارات بی سابقه خارج از این رویکرد عملگرایانه مورد اهتمام دو دولت در چهار سال اخیر بوده است.

3- زاویه دیگر اهمیت سفر اردوغان به تهران در موضوع هسته ای است. ترکیه نیز همانند برخی دیگر از همسایگان عرب ایران ممکن است نگرانی ها و ابهاماتی درباره توافق نهایی هسته ای قدرت های جهانی با ایران و تاثیرات و پیامدهای منطقه ای آن داشته باشد.

ترکیه یکی از مهم ترین متحدان منطقه ای و عضو ناتویی آمریکاست و تنش زدایی از روابط آمریکا و ایران را با دقت دنبال می کند، چون احتمالا مقامات آنکارا بر تاثیر احتمالی حل معادله هسته ای ایران بر فرآیندهای منطقه ای و بین المللی به خوبی وقوف دارند و می خواهند آسیب ها و تهدیدهای ناشی از آن را در منافع ملی شان به حداقل و فرصت های آن را به حداکثر برسانند.

4 - ترکیه در چهار سال گذشته سیاست خارجی منسجمی درباره موضوعات منطقه ای نداشته و از تناقض ها و ناکامی های جدی در سیاست خارجی خود رنج برده است.

از همین زاویه اهمیت این سفر از زاویه جاگیری ترکیه در موازنه منطقه ای قوا بین ایران و عربستان است. ترکیه پس از بهار عربی تلاش کرد با ایده «کعبه آمال» بهار عربی، مدیریت تحولات ناشی از انقلاب های عربی در منطقه را برعهده گیرد و خود را به عنوان کشوری الگو مطرح کند، اما با فرسایشی شدن جنگ داخلی سوریه و به خزان نشستن بهار عربی دستاورد چندانی از این سیاست خوشبینانه به چنگ نیاورد و به همین خاطر در عین حفظ روابط خود با ایران، تلاش کرد به ریاض نزدیک تر شود.

با حمایت ترکیه از مداخله نظامی عربستان در یمن، این سیاست ترکیه آشکار تر رخ نموده است. آنکارا در فقره بحران یمن ظاهرا می کوشد در عین نزدیکی به موضع عربستان به عنوان یک میانجی نیز بین ایران و عربستان ایفای نقش کند.

سفر دو شب پیش معاون ولیعهد عربستان به آنکارا و دیدار او با اردوغان در همین راستا ارزیابی می شود. گفته می شود عربستان در این دیدار از اردوغان خواسته است تا در سفر به تهران پیامی از جانب ریاض به تهران منتقل کند.

این پیام درباره بحران یمن و امکان رسیدن به یک راه حل سیاسی برای آن است.


۹۴/۰۱/۲۰

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

کاربران بیان میتوانند بدون نیاز به تأیید، نظرات خود را ارسال کنند.
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">