افزایش تنشها در ترکیه در آستانه ریاست جمهوری ترکیه
ترکیه آنلاین: خبرگزاری فرانسه در گزارشی از آنکارا به قلم« بورک اکینچی» نوشت رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه آماده می شود نامزدی خود را در انتخابات ریاست جمهوری اوت اعلام کند .
انتخابات ریاست جمهوری آینده ترکیه در حالی برگزار می شود که این کشور به سبب ادبیات آشتی ناپذیر اردوغان و سرکوب سامانمند اعتراضات خیابانی به شدت دچار اختلاف شده است .
به طور رسمی هیچ چیز مشخص نشده است اما در این خصوص جای تردیدی وجود ندارد. مرد قدرتمند این کشور قرار است تا 15 روز دیگر نامزدی خود را در انتخابات 10 و 24 اوت که برای نخستین بار با آرا عمومی مستقیم برگزار می شود اعلام کند.
یکشنبه بولنت آرینچ معاون نخست وزیر ترکیه در خصوص نام نامزدی را که به نمایندگی از حزب عدالت و توسعه در این انتخابات نامزد می شود ، هیچ چیز را مخفی باقی نگذاشت.
وی در گفتگو با خبرنگاران گفت:« شما می دانیم این شخص کیست ، من را وادار نکنید که نام او را بگویم.»
اسامی جانشینان بالقوه در راس دولت که او از سال 2003 هدایت آن را برعهده دارد به تدریج در مطبوعات مطرح می شود.
در میان آنان ، از علی باباجان معاون نخست وزیر یا بشیر آتالای یا همچنین هاکان فیدان رئیس دستگاه های اطلاعاتی بیشتر نام برده می شود. همه این افراد وفادار به اردوغان محسوب می شوند.
عبدالله گل رئیس جمهوری فعلی ترکیه که فردی میانه رو است با اردوغان فاصله گرفته است .
او گفته است زیاد مایل نیست که به جای اردوغان ریاست دولت را به دست گیرد.
اردوغان پیش از این گفته است قصد ندارد مانند عبدالله گل منصبی تشریفاتی داشته باشد بلکه دوست دارد بتوانند به طور واقعی کشور را مدیریت کند.
سرکان دمیتراس رئیس دفتر روزنامه حریت دیلی نیوز در گفتگو با خبرگزاری فرانسه گفت:« او پیش از این اعلام کرده است رئیس جمهوری مانند دیگر روسای جمهوری نخواهد بود بلکه دوست دارد به شکل خود از اختیاراتی که به او واگذار شده است استفاده کند، هرچند که بخش زیادی از مردم که او قرار است نماینده آنان باشد، از او نفرت دارند.»
از زمان اعتراضات بی سابقه ای که حکومت او را در یک سال پیش به لرزه در آورد ، اردوغان هرگونه اعتراضی را سرکوب کرده است . او حتی برای این کار قوانینی را در خصوص دستگاه قضایی یا شبکه های اجتماعی که مخالفان و شمار زیادی از پایتخت های خارجی آن را مغایر با آزادی ها خوانده اند ، به تصویب رسانده است .
اردوغان که وجهه او پاییز با بحران شدید فساد مالی خدشه دار شد با سخن گفتن از فرضیه توطئه ای که متحدان های سابق او در سازمان فتح الله گولن طراحی کرده اند ،به این اوضاع واکنش نشان داد.
نخست وزیر ترکیه این افراد را مانند تظاهرکنندگان ژوئن 2013 تروریست یا خائن خوانده است .
این عزم قطبی کردن کشور نتیجه بخش بوده است زیرا به حزب عدالت و توسعه امکان داد که در انتخابات 30 مه بتواند 30 درصد آرا را به دست آورد و پیشتاز باشد.
عمر تاسیپینار مدیر برنامه بروکینگز ترکیه می گوید« این راهبرد عوامگرایانه و فرصت طلبانه قربانی سازی در زمان انتخابات نتیجه بخش است زیرا ترک ها بازنده ها را دوست دارند.»
وی می افزاید :« اما حزب عدالت و توسعه از سال 2002 در همه انتخابات به پیروزی رسیده است پس چرا چنین تهاجم و چنین عدم تسامحی وجود داشته باشد؟»
هفته گذشته ، همانگونه که تقریبا به طور سامانمند از یک سال پیش مشاهده می شود ، پلیس به شدت در استانبول و همچنین آنکارا هزاران تظاهرکننده ای را که می خواستند نخستین سالگرد شورش های میدان گزی را گرامی بدارند ، سرکوب کرده است .
بنابراعلام جمعیت های وکلای ترقی خواه ، دست کم 126 تن شنبه فقط در استانبول تحت نظر قرار گرفتند.
تیفون کارامان سخنگوی تظاهرکنندگان با تاسف می گوید:« شیوه ای که دولت با ما برخورد می کند بیش از پیش خشونت آمیز است .»
وی می افزاید :« دولت نمی داند برای جلوگیری از مداخله مردم در سیاست کشور خود چه کار باید انجام دهند.»
به عقیده بسیاری از کارشناسان ، ورود اردوغان به رقابت های انتخابات ریاست جمهوری در زمانی که هیچ رقیبی نیست که به طور جدی بتواند پیروزی او را با خطر مواجه کند ،قرار است بازهم فضای سیاسی را وخیم تر می کند.
محمد اییلماز از روزنامه حریت ( مخالف دولت) دوشنبه گفت :« نخست وزیر می خواهد خود را به عنوان رئیس جمهوری تحمیل کند اما او حتی نمی تواند مردمی را که می خواهند در آرامش یاد قربانیان یک تجمع شهروندی را گرامی بدارند تحمل کند.»
وی می افزاید :« او می خواهد که همه ساکت و گوش به فرمان باشند.»
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.